ЄСПЛ оштрафував Росію за зникнення чеченської правозахисниці

Четвер, 12 травня 2016, 18:45

Європейський суд з прав людини ухвалив рішення, за яким Росія має виплатити штраф за зникнення безвісти і можливої смерті правозахисниці з Чечні Зареми Гайсанової.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Своїм рішенням суд зобов'язав владу РФ виплатити матері Гайсанової компенсацію у розмірі 60 тисяч євро.

В обґрунтуванні рішення вказується, що Росія порушила право на життя і недостатньо зробила для з'ясування обставин події.

ЄСПЛ визнав, що російська влада відповідальна за викрадення і ймовірну загибель Зареми Гайсанової.

Судом встановлено порушення статей 2 (право на життя), 3 (заборона тортур і жорстокого поводження), 5 (право на свободу та особисту недоторканність) Конвенції про захист прав людини і основних свобод.

Як відомо, співробітниця гуманітарної організації "Данська рада у справах біженців" вважається зниклою без вісті після операції силовиків, проведеної в жовтні 2009 року.

За показами однго зі свідків, 31 жовтня 2009 року Гайсанову примусово відвезли в машині, яка належала спецслужбам.

Нагадаємо, раніше Конституційний суд РФ вперше дозволив не виконувати рішення ЄСПЛ.

Зокрема, суд дійшов висновку, що міжнародний орган порушив суверенітет країни, зажадавши, щоб Росія надала виборчі права ув'язненим.

Водночас в рішенні суду відзначається, що парламент РФ може оптимізувати систему кримінальних покарань та перевести колонії-поселення в розряд альтернативних видів покарання. Тоді всі, хто там містяться, автоматично отримають право голосу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.