У Швеції чоловіка засудили до довічного увʼязнення за геноцид у Руанді

Понеділок, 16 травня 2016, 14:11

Суд у Швеції засудив 61-річного чоловіка до довічного ув'язнення за геноцид в Руанді в 1994 році.

Про це повідомляє Reuters.

Окружний суд Стокгольма засудив громадянина Швеції, який походить з Руанди, Клавера Берікінді, до довічного увʼязення за геноцид, зокрема, за участь у масових вбивствах, замаху на вбивство і викраденні людей в Руанді.

"Це стосується участі у великій кількості масових вбивств під час геноциду 1994 року, коли відповідач був неофіційним лідером (загону народності хуту)", – йдеться у постанові суду.

Суд постановив, що п'ятнадцять жертв злочинів отримають відшкодування у розмірі від 3 млн руандійських франків ($3 781) до 10 млн франків ($12 602).

Згідно з вердиктом Стокгольмського арбітражу, Берікінді, який приїхав до Швеції в 2002 році і став громадянином Швеції у 2012 році, був заочно засуджений за геноцид руандійським судом у 2007 році.

У Швеції звинувачення Берікінді були висунуті у вересні 2015 року.

Цей вирок є першим в історії шведського судочинства у справі про геноцид.

Як відомо, геноцид у Руанді був вчинений тимчасовим урядом, що прийшов до влади внаслідок військового перевороту 6-7 квітня 1994 року, етнічної більшості країни – народності хуту проти представників етнічної меншини країни – народності тутсі, і проти хуту, що дотримувалися поміркованих політичних поглядів, направлений на повне знищення і тих, і інших.

Тоді за 100 днів загинуло, ймовірно, близько 800 тисяч осіб, з них 10% склали хуту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.