У ЦРУ випадково видалили доповідь Сенату про тортури - ЗМІ

Вівторок, 17 травня 2016, 14:11

Офіс генерального інспектора Центрального розвідувального управління США – внутрішня наглядова комісія агентства – визнав, що "помилково" знищив свій єдиний примірник звіту Сенату щодо використання тортур.

Про це йдеться у статті в журналіста-розслідувача Майкла Ісікова для Yahoo! News.

Видалення документа чиновники ЦРУ пояснили слідчим Сенату як "ненавмисну" плутанина в офісі генерального інспектора.

Один зі співрозмовників у розвідці описав це як низку дій, внаслідок яких посадові особи видалили закачаний комп'ютерний файл зі звітом, а потім випадково знищили диск, який також містив документ із тисячами секретних файлів про використання ЦРУ "розширених" методів допиту.

Інцидент був розглянутий на закритому засіданні в комітеті з розвідки Сенату і міністерстві юстиції влітку минулого року. Але інформація про знищення копії конфіденційних звітів ніколи не оприлюднювалася.

Також ця інформація не повідомлялася федеральному судді, який на той час займався позовом тих, хто відповідно до Закону про свободу інформації прагне одержати доступ до все ще засекреченого документу.

Звіт у 6700 сторінок, продукт багаторічної роботи комітету Сенату з розвідки, містить деталі, в тому числі оригінальні записи ЦРУ, про використання агентством таких видів тортур, як утоплення, позбавлення сну і інші методи агресивного допиту в "чорних" в'язницях за кордоном.

У грудні 2014 року був оприлюднений короткі витримки із доповіді. Комітет прийшов до висновку, що допити ЦРУ були набагато жорстокішими, ніж агентство публічно визнавало.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.