ЄС починає будівництво трубопроводу для поставок газу з Азербайджану

Вівторок, 17 травня 2016, 14:54

У грецьких Салоніках сьогодні відбудеться урочиста церемонія з нагоди початку будівництва Трансадріатичного трубопроводу (TAP).

Про це повідомляє сайт Єврокомісії.

Газопровід протяжністю 870 км починатиметься у Комотіні в Греції і протягнеться до Апулії в Італії через Албанію. Він буде використовуватися для транспортування газу з родовища Шах Деніз II в Каспійському морі.

Разом із двома іншими суміжними трубопровідними проектами Трансанатолійським газопроводом (TANAP), який проходить по території Туреччини, і Південним кавказьким трубопроводом (SCP), який проходить через Азербайджан і Грузію, – TAP відкриє південний газовий коридор.

 

"Після завершення будівництва TAP  буде одним з основних інструментів енергетичної безпеки Європи. Відкриваючи доступ до газу з Азербайджану, TAP дозволить багатьом країнам, в тому числі в центральній і південно-східній Європі, диверсифікувати свої джерела газу", - сказав віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович.

"Південний газовий коридор" буде мати життєво важливе значення для досягнення цілей Енергетичного Союзу щодо диверсифікації джерел, маршрутів та енергетичної безпеки. Тому своєчасне завершення має вирішальне значення, щоб газ від нових постачальників почав надходити в Європу до 2020 року", - додав він.

Після початку роботи через Південний газовий коридор буде надходити приблизно 10 мільярдів кубометрів газу.

Тим не менш, враховуючи потенціал постачання з Каспійського регіону, а в майбутньому, можливо, також з Близького Сходу та східного Середземномор'я, ЄС має на меті збільшення цього обсягу в довгостроковій перспективі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.