Іспанії і Португалії загрожують санкції за невиконання бюджетних правил ЄС - ЗМІ

Середа, 18 травня 2016, 09:52

Єврокомісія запропонує покарати Іспанію і Португалію за систематичне невиконання податково-бюджетних правил ЄС щодо дефіцитів державних бюджетів, які постійно перевищують 3-відсотковий ліміт.

Про це повідомляє EurActiv із посиланням на джерела в інституціях ЄС.

За даними видання, 18 травня будуть схвалені рекомендації, які вперше в історії ЄС призведуть до введення санкцій проти Мадрида та Лісабона за порушення Пакту стабільності і зростання.

Єврокомісія вважає, що Мадрид і Лісабон не вживають "ефективних заходів" для виконання завдань щодо скорочення дефіциту в цьому році.

Відповідно, Єврокомісія буде приймати рішення згідно зі статтею 126.8 пакту, яке в кінцевому рахунку призведе до накладення штрафу в розмірі до 0,2% від ВВП.

Паралельно комісія прийме рекомендації щодо конкретних заходів, які країнам доведеться прийняти в найближчі три місяці, і новий список необхідних дій по дефіциту бюджету на цей рік і на наступний.

Крім того, буде прийнято рішення надати тільки один додатковий рік піренейській економіці для скорочення дефіциту нижче встановлених 3% ВВП.

Комісар з економічних питань П'єр Московічі спочатку пропонував більше двох років. Він скептично оцінює можливості Іспанії скоротити дефіцит з 5,1% у 2015 році до 3% в 2017 році, враховуючи політичний глухий кут, в якому знаходиться країна.

Перш ніж приймати рішення про штраф, рекомендацію Єврокомісії має схвалити Рада ЄС.

Чиновники ЄС розраховують, що міністри фінансів країн ЄС схвалять пропозиції або 17 червня, або в липні, так як тема не входить до порядку денного зустрічі міністрів, яка відбудеться 25 травня.

Після того, як Рада підтримає вердикт Єврокомісії щодо відсутності ефективних дій, і новий комплекс заходів і календар виконання податково-бюджетних правил, органи виконавчої влади мають 20 днів, щоб запропонувати штраф.

Після цього Іспанія і Португалія будуть мати десять додаткових днів для пояснення своїх дій, щоб уникнути штрафу.

Сума штрафу може бути до 0,2% ВВП, хоча може бути зменшена або навіть близька до нуля. Після того, як остаточна цифра буде фіксована, Рада ЄС може прийняти або відхилити її кваліфікованою більшістю, або змінити суму кваліфікованою більшістю.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.