Країни G7 очікують, що Росія змусить Асада припинити вогонь

П'ятниця, 27 травня 2016, 09:21

Лідери країн G7 закликали всі сторони сирійського конфлікту дотримуватися режиму припинення вогню та виконувати рішення Ради безпеки ООН щодо Сирії.

Про це йдеться в підсумковій декларації саміту країн "великої сімки".

"Закликаємо всі сторони конфлікту у Сирії до повної реалізації загальнонаціонального перемир'я, домовленостей про яке було досягнуто на основі зусиль Міжнародної групи підтримки Сирії (МГПС)", – зазначається у тексті декларації.

Лідери країн G7 рішуче засудили режим Асада за відновлення бойових дій в районі Алеппо і закликали владу та опозицію Сирії припинити вогонь для уникнення жертв серед мирного населення.

"Ми вітаємо зусилля Міжнародної групи підтримки Сирії по припиненню авіаударів по районах, де проживає мирне населення", – йдеться далі у тексті заяви.

Світові лідери підкреслили, що очікують від Росії сприяння і активності у тому, щоб переконати режим Асада припинити вогонь.

"Ми очікуємо, що Росія і Іран закликають режим (Асада) дотримуватися перемир'я і припинити напади на цивільних осіб, і закликаємо всі сторони дотримуватися умов режиму припинення вогню", - наголошується у заяві.

Лідери країн "великої сімки" закликали всі сторони конфлікту повністю виконати відповідні резолюції Ради безпеки ООН, зокрема, за номерами 2254, 2258 і 2268 на підтримку зусиль спеціального представника ООН, і зробити все для мирного врегулювання конфлікту на принципах Женевських домовленостей щодо Сирії.

"Ми вітаємо чергове підтвердження з боку МГПС того, що до 1 серпня 2016 сторони мають досягли рамкової угоди для справжнього переходу до політичного врегулювання (сирійського конфлікту)", – наголосили лідери семи провідних країн світу.

Також лідери G7 вкотре висловили стурбованість гуманітарною ситуацією в Сирії та закликали забезпечити доступ гуманітарних організацій до міст, які перебувають в облозі урядових військ.

Як повідомлялося, принаймні 202 цивільні особи загинули в боях у північному сирійському місті Алеппо за останній тиждень квітня цього року.

Наприкінці квітня спецпредставник ООН по Сирії Стаффан де Містура закликав США і Росію терміново втрутитися "на вищому рівні", щоб врятувати мирні переговори.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.