Гібралтар може приєднатися до Іспанії у разі виходу Британії з ЄС

Неділя, 29 травня 2016, 12:32

Британська територія Гібралтар може підняти питання про спільний суверенітет з Іспанією у разі виходу Великої Британії з Євросоюзу.

Про це заявив головний міністр території Фабіан Пікардо, повідомляє SkyNews.

"Іспанський міністр закордонних справ чітко дав зрозуміти, що може бути закриття кордону, якщо Велика Британія вийде з Європейського Союзу. Не на наступний день після голосування, але коли Сполучене Королівство насправді вийде зі складу союзу", - сказав Пікардо.

"І, якщо Гібралтар хоче мати доступ до єдиного ринку і прав вільного пересування, якими ми насолоджуємося сьогодні, нам доведеться знову розглянути питання про спільний суверенітет з Іспанією, яке зараз ніхто не хоче розглядати", - додав він.

Жителі Гібралтару голосуватимуть на референдумі щодо членства Британії в ЄС 23 червня. За даними опитування, дев'ять з десяти мешканців Гібралтару мають намір голосувати за те, щоб Британія залишилася в складі союзу.

Як відомо, офіційно Гібралтар є територією Великої Британії, однак Іспанія вже 300 років вважає цю територію своєю, хоча й "тимчасово" окупованою.

Ескалація напруженості між Британією та Іспанією в контексті Гібралтару вже позначилась негативно і на Україні. Зокрема, Україна ще в 2013 році парафувала угоду про спільний авіапростір з ЄС, однак через суперечності навколо формулювання щодо Гібралтару документ не підписано й досі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.