Польща не збирається продовжувати контракт з "Газпромом"

Вівторок, 31 травня 2016, 13:46

Польща не планує продовження довгострокових контрактних відносин з РФ щодо постачання газу після 2022 року.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на інформацією від уповноваженого уряду Польщі з питань енергетичної інфраструктури Петра Наімського.

За його словами, щоб знизити свою залежність від російського газу, Польща побудувала свій перший термінал скрапленого природного газу (СПГ) і планує побудувати газопровід у Північному морі.

"Ми будемо прагнути до ситуації, коли довгостроковий контракт стане частиною минулого. Якщо ціна на російський газ буде конкурентоспроможною, ми не виключаємо можливість закупівлі російського газу, але напевно ці закуіпвіл не будуть в рамках довгострокового контракту," – відзначив польський чиновник.

Наімський наголосив, що завдяки СПГ-терміналу Польща зможе імпортувати до 5 млрд куб. м газу на рік.

"Наразі для терміналу узгоджено один довгостроковий контракт з компанією Qatargas на постачання PGNiG (державна газова компанія Польщі) щорічно 1,5 млрд. кубометрів", – відзначив він.

Окрім того, PGNiG планує побудувати трубопровід для транспортування газу з Норвегії в Польщу, щоб зменшити залежність Польщі від Росії і представить деталі свого плану вже в цьому році. Трубопровід має бути побудований до 2022. Потужність цього газогону має бути до 10 млрд куб. м газу на рік

Відзначимо, на сьогодні польська державна газова фірма PGNiG купує до 10,2 млрд куб. м газу в рік у російського газового монопліста. На "Газпром" припадає більша частина річного споживання Польщі, яка споживає на 15 млрд кубометрів газу на рік. Договір, підписаний у 1996 році і закінчується у 2022 році.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: