У Європарламенті вимагають скасувати грант у 600 тисяч євро для ультраправого блоку

П'ятниця, 6 травня 2016, 09:54

Кілька євродепутатів закликали Європейський парламент припинити платити грант в розмірі 600 тис. євро альянсу ультраправих, які виступають із антиєвропейською риторикою.

Про це повідомляє BBC.

Згідно з правилами, блокування коштів можливе тільки за умови, якщо 25% від 751 членів Європарламенту, принаймні від трьох політичних груп, просять про це.

Критики називають "Альянс за мир і свободу" (APF) "неонацистським" рухом.

Німецький депутат Європарламенту Манфред Вебер, керівник головної правоцентристської групи, є одним з тих, хто пропонує зупинити фінансування.

Записи Європарламенту з січня свідчать, що APF отримав 400 тис. євро і ще 197 625 євро було передано фундації під назвою Europa Terra Nostra, яку заснував APF.

Альянс був заснований у 2015 році. Його очолює італійський ветеран ультраправих Роберто Фіоре. Заступником є колишній депутат Європарламенту Нік Гріффін, який очолював Британську Національну партію (BNP).

Фіоре був заочно засуджений у 1985 році за зв'язок із NAR, фашистської групою, яку звинувачували у вчиненні вибуху на залізничному вокзалі Болоньї у 1980 році, жертвами якого стали 85 осіб. Зараз він очолює партію з назвою Forza Nuova ("Нова сила").

Ще один заступник Фіоре – Артеміс Маттаіопулос з грецької ультраправої партії "Золота зоря", яка виступає із антиіммігрантською риторикою. Члени партії були звинувачені в тяжких злочинах, включаючи вбивства, а деякі постали перед судом минулого року.

APF охоплює також Національно-демократичну партію Німеччини (NPD), лідер якої Удо Фойгт є євродепутатом. Конституційний суд Німеччини розглядає питання про заборону NPD.

Джерело в Європарламенті повідомило BBC, що гранти європейських партій, як правило, передаються наприкінці березня, і "якщо гроші були виплачені неправомірно, то необхідно буде їх відшкодувати".

Парламентський комітет має оцінити, чи діє APF відповідно до принципів ЄС, а саме "свободи, демократії, поваги прав людини та основних свобод і верховенства права".

Як глава потужної групи Європейської народної партії Манфред Вебер зможе зібрати необхідні 25% євродепутатів, які б об'єдналися проти надання гранту.

Минулого місяця Вебер написав листа іншим керівникам фракцій та голові Європарламенту Мартіну Шульцу, в якому заявив, що не має бути ніякої підтримки ЄС "найбільш радикальним і войовничим правим екстремістським партіям".

Аналогічні скарги проти APF подали депутати Європарламенту Маріта Ульфског (Швеція) і Даніель Віотті (Італія).

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.