Постійна присутність військ НАТО має стати для Естонії нормою – прем'єр

Неділя, 12 червня 2016, 15:59

Постійна присутність військ НАТО на території країни повинно стати для Естонії новою реальністю.

Як повідомляє Інтерфакс, таку заяву зробив заявив голова правлячої партії Реформ, прем'єр-міністр Тааві Рийвас на зборах уповноважених партії.

За його словами, волю до оборони і союзницькі відносини необхідно кріпити, так як середовище безпеки стала "нестабільною і непередбачуваною", а багато колишні ознаки загрози стали реальністю: "Росія веде себе як агресор, здатний силою змінювати кордони, для неї міжнародне право - макулатура".

"Присутність військ НАТО - це нова реальність. Воно повинно збільшуватися не тільки як потужний політичний сигнал, але і як засіб підвищення конкурентоспроможності вітчизняних сил оборони для відсічі будь-яким ворогам", - сказав голова партії.

За його словами, війська НАТО повинні знаходитися в Естонії "не для війни або розпалювання війни". "Ці частини в Естонії для того, щоб направити іншій стороні ясне і однозначне послання: з НАТО сваритися не треба", - підкреслив  Рийвас.

Прем'єр-міністр повідомив, що на майбутньому 8-9 липня саміті НАТО у Варшаві має намір домагатися, щоб перебування союзників в країні стало постійною політикою альянсу.

Він висловився також за те, щоб країни НАТО на саміті підтримали збільшення військових до встановленого в альянсі критерію до 2% від валового внутрішнього продукту. В даний час цю рекомендацію виконує тільки п'ять членів альянсу, в тому числі Естонія.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.