Суд Варшави відкинув версію вибуху на літаку Качинського під Смоленськом

Вівторок, 21 червня 2016, 13:39

Варшавський суд не знайшов підстав вважати, що причиною Смоленської катастрофи був замах при використанні вибухових матеріалів.

Про це повідомляє Радио Польша.

Бюро охорони уряду провело перевірку президентського літака Ту-154М перед польотом 10 квітня. Про це заявив суддя Павло Добош в обґрунтуванні рішення по справі заступника голови бюро Павлу Белявному.

За словами судді, жодні докази, які були в розпорядженні суду, не доводили гіпотезу замаху. "Тому немає підстав стверджувати, що бюро охорони уряду не запобігло цій катастрофі", - сказав він.

Суддя Павло Добош підкреслив, що роллю бюро є запобігання всіх загроз, в тому числі і загроз вибуху. Саме тому, за його словами, перед польотом проходить спеціальна піротехнічна перевірка, "яка в цьому випадку була проведена правильно".

"Бюро охорони уряду виконало перевірку щодо можливого знаходження на борту літака вибухових речовин", - сказав суддя.

Варшавський суд також визнав винним колишнього заступника голови Бюро охорони уряду, генерала Павла Белявного в халатності при виконанні службових обов'язків під час візиту перших осіб держави до Смоленська у 2010 році. Суд засудив колишнього чиновника до 1,5 років позбавлення волі умовно з випробувальним терміном на три роки, а також встановив штраф у розмірі 10 тис. злотих і заборонив 5 років займати керівні посади, пов'язані з охоронною діяльністю.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.