Туск фальсифікував звіт по Смоленській катастрофі, - міністр оборони Польщі

Неділя, 10 квітня 2016, 15:50

Міністр оборони Польщі Антоні Мацеревич звинувачує нинішнього голову Європейської Ради Дональда Туска у фальсифікації звіту про Смоленьску катастрофу.

З такою заявою міністр виступив в ефірі телеканалу TVP, повідомляє Польське радіо.

"Туск (який був прем'єр-міністром Польщі до 2014 року) забезпечив собі повний контроль не тільки над розслідуванням, але й над кожним заявою урядових структур. Він сказав, що бере на себе повну відповідальність за цю справу, однак звіт (про трагедію) був підроблений, а фальсифікація звіту урядом повинна мати наслідки", - сказав глава Міноборони Польщі.

Коментуючи наслідки катастрофи, Антоні Мацеревич зазначив, що всі особи, причетні до розслідування Смоленської катастрофи, пішли на підвищення.

"Давайте представляти реальність такою, якою вона була. Всі пішли на підвищення і були винагороджені. Це показує суть речей", - підкреслив він.

Що стосується повернення уламків "борту №1", які досі перебувають у Росії, глава Міноборони поставив під сумнів наміри уряду Дональда Туска повернути уламки.

"На мою думку, зусилля не робилися. Радослав Сікорський (глава МЗС Польщі в уряді Туска) говорив, що робив зусилля, але чи так це необхідно перевірити. ... Необхідно прагнути (повернути уламки з Росії), необхідно вимагати. Може бути, як говорила прем'єр Норвегії, варто вдатися до допомоги союзників з НАТО", - підкреслив він. 

За словами міністра оборони Польщі досліджувати уламки літака можна і потрібно й зараз, адже сучасні методи дослідження дозволять з високою ймовірністю встановити причини падіння президентського літака.

Як повідомлялося, новий уряд Польщі нещодавно поновив розслідування Смоленської катастрофи. 31 березня у варшавському суді у справі про Смоленську катастрофу звинуватили 5 колишніх чиновників.

Нагадаємо, 10 квітня 2010 року в катастрофі Ту-154 у Смоленську загинуло 96 осіб, серед яких президент Польщі Лех Качиньський з дружиною, керівники всіх родів військ, начальник генерального штабу, представники Сейму і Сенату, канцелярії президента, останній президент Польщі у вигнанні Ришард Качаровский, представники вищого військового командування, політичних партій, громадські та релігійні діячі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.