У Молдові знешкодили угрупування, що займалося підробкою паспортів для українців

Середа, 22 червня 2016, 13:18

Співробітники Служби інформації і безпеки (СІБ) Молдови при підтримці МВС знешкодили злочинне угруповання, що спеціалізувалося на підробці документів для громадян України та РФ.

Про це повідомляє видання Newsmaker.

За діяльністю злочинного угруповання співробітники СІБ, Генерального інспекторату поліції і Генпрокуратури стежили близько півроку. В результаті було встановлено, що протягом трьох років група громадян Республіки Молдова за підтримки колег з Росії, України та Румунії займалася виготовленням і розповсюдженням підроблених документів.

Члени угруповання діяли з 2012 року. Вони вступили в змову з рядом працівників держпідприємства CRIS Registru, Національного архіву при міністерстві юстиції, а також територіальних підрозділів Служби цивільного стану.

Злочинна мережа займалася оформленням паспортів Молдови і Румунії громадянам України і Росії. Для пошуку потенційних клієнтів члени мережі відкривали сайти і розміщували рекламні оголошення в інтернеті, орієнтуючись, в основному, на російських користувачів соціальних мереж.

Учасникам угруповання допомагало безліч адвокатів, які використовували свої особисті зв'язки в суддівському корпусі. В результаті суди Кагула, Страшен і Хинчешт підтвердили обґрунтованість 15 заяв про отримання молдавського громадянства, або про відновлення румунського підданства. Суди приймали рішення на підставі копій документів з неправильними даними.

У будинках і на робочих місцях підозрюваних проведено обшуки. Слідчі виявили комп'ютери, USB-флеш-накопичувачі, мобільні телефони, чисті бланки, печатки і штампи, а також банківські картки та документи громадян чотирьох держав — Молдови, України, Росії та Румунії. Лідера угруповання затримано на 72 години.

Слідчі дії тривають. Підозрюваним загрожує до 15 років тюремного ув'язнення.

Раніше повідомлялося, що громадяни України вдаються до різних незаконних схем для отримання паспортів Республіки Молдова, що дозволяють подорожувати країнами ЄС без віз.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.