Євросоюз готовий почати переговори щодо умов виходу Британії

П'ятниця, 24 червня 2016, 13:34

Європейський Союз готовий оперативно почати переговори щодо умов виходу Великої Британії зі складу блоку, адже будь-яка затримка буде невиправдано збільшуватиме невизначеність.

Про це йдеться у спільній заяві президента Єврокомісії Жан-Клод Юнкера, глави Європейської Ради Дональда Туска, президента Європарламенту Мартіна Шульца і прем'єра головуючих у Раді ЄС Нідерландів Марка Рютте.

"Стаття 50 Договору про ЄС встановлює процедури, якщо держава-член вирішує залишити Європейський Союз. Ми готові оперативно почати переговори з Великобританією щодо умов її виходу з Європейського Союзу. Поки цей процес переговорів не закінчиться, Сполучене Королівство як і раніше є членом ЄС, з усіма правами та обов'язками, які випливають з цього. Згідно договорів, які Сполучене Королівство ратифікувало, законодавство ЄС продовжує застосовувати у повній мірі в країні, поки вона не залишить ЄС", - йдеться у повідомленні.

У заяві наголошується, що результати референдуму - це безпрецедентна ситуація, але союз 27 держав-членів буде продовжуватися.

"Союз є основою нашого спільного політичного майбутнього. Ми пов'язані воєдино історією, географією і загальними інтересами і будемо розвивати наше співробітництво на цій основі. Разом ми будемо вирішувати наші спільні завдання для забезпечення економічного зростання, підвищення добробуту і забезпечення безпечного середовища для наших громадян", - зазначається у заяві.

ЄС очікує від уряду Сполученого Королівства якнайшвидшого виконання рішення британського народу, адже будь-яка затримка буде невиправдано збільшуватиме невизначеність.

Відзначається також, що договір під назвою "Нове врегулювання для Сполученого Королівства в рамках Європейського союзу", досягнутий на Європейській Раді 18-19 лютого, тепер не набуде чинності і припиняє своє існування. Не буде ніяких нових переговорів.

"Що стосується Великобританії, ми сподіваємося розглядати її як близького партнера Євросоюзу і в майбутньому. Ми очікуємо, що Британія повинна сформулювати свої пропозиції у цьому плані. Будь-який договір, який буде укладено зі Сполученим Королівством в якості третьої країни, має відбивати інтереси обох сторін і бути збалансованим з точки зору прав і обов'язків", - відзначається у заяві.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.