Екс-президенти Польщі закликали Європу до солідарності

Неділя, 5 червня 2016, 13:32

Екс-президенти, колишні глави МЗС та діячі опозиції часів ПНР написали послання солідарності європейським народам з нагоди 27-ї річниці вільних виборів у Польщі 1989 року.

Про це повідомляє Радіо "Польща".

"4 червня 1989 року здійснилася мрія поляків і народів Центральної та Східної Європи. Після довгої і завзятої боротьби ми повернули собі свободу, ми отримали можливість долучитися до інших європейців, що створює майбутнє нашого континенту", - наголошується в посланні.

"Ми з тривогою спостерігаємо, як Європа втрачає віру в свої мрії і сили. У суспільстві зростає страх перед чужими. Люди, особливо молоді, стурбовані своїм майбутнім і безпекою. Повертаються привиди військової агресії з боку імперської Росії. На місці зруйнованих стін будуються нові", - підкреслюють колишні чиновники.

"Під загрозою знаходяться єдність ЄС і його фундамент – солідарність. Побоювання громадян використовують популісти і націоналісти. Наша країна зіткнулася з несподіваними проблемами, у нас були порушені найважливіші цінності: демократія, верховенство закону і свободи особистості", - зауважують автори листа.

"Лише об'єднана Європа здатна приймати участь в тому, що відбувається в світі. Окремо ми станемо музеєм, а не континентом розвитку і надії. Європейці повинні пробудитися від летаргічного сну! Потрібно захищати наші цінності, нашу вітчизну, загальну Європу! Для цього нам потрібна солідарність", - написано у зверненні.

Під послання солідарності європейським народам підписалися колишні президенти Польщі Лех Валенса, Алєксандр Кваснєвський і Броніслав Коморовський, екс-прем'єр Влодзімеж Цимошевич, екс-міністри закордонних справ Анджей Олеховський і Радослав Сікорський, колишній голова Конституційного суду Єжи Стемпень, а також діячі опозиції часів ПНР Гражина Станішевська, Владислав Фрасинюк і Богдан Ліс.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.