Президент Польщі підписав закон про Конституційний суд, розкритикований ЄС

Неділя, 31 липня 2016, 13:46

Президент Польщі Анджей Дуда підписав закон про Конституційний трибунал, який викликав занепокоєння ЄС.

Про це повідомляє Польське радіо.

Як відомо, новий закон було ухвалено польським Сеймом 22 липня.

Видання відзначає, що найважливіші зміни в документі передбачають, що "повний склад трибуналу" віднині означає наявність щонайменше 11 суддів. Для розгляду особливо важливих справ має бути присутній повний склад Конституційного суду.

Повний склад розглядає вето президента, закон про Конституційний трибунал, компетенційні спори між державними органами; справи розглядаються згідно із порядком надходження.

Справи, що стосуються перешкод в здійсненні повноважень президента Республіки Польща, розглядаються повним складом КС; справи щодо конституційного характеру діяльності політичних партій теж розглядаються у повному складі.

Також змінено порядок розгляду конституційності законів.

"Конституційний характер законів буде розглядати склад 5 суддів. Конституційний характер інших нормативних актів буде розглядати склад 3 суддів. Рішення у всіх складах буде виноситися звичайною більшістю голосів", – йдеться у повідомленні.

Відтак, новий закон набуде чинності 14 днів після оголошення.

Раніше в ЄС заявили, що зміни до закону про Конституційний суд у Польщі, ухвалені польським парламентом, викликають занепокоєння і можуть викликати офіційну реакцію Європейської Комісії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: