Британський генерал: Україна ніколи не стане членом НАТО

Четвер, 7 липня 2016, 14:57

Генерал британської армії у відставці Річард Шірреф, який обіймав керівні посади в європейських структурах НАТО, вважає, що Україні варто брати приклад з Фінляндії і не прагнути вступу до НАТО.

Про це він заявив в інтерв'ю Deutsche Welle.

Шірреф, автор книги "2017 Війна з Росією",  у відповідь на запитання "Чи є реалістичним, що Україна колись приєднається до НАТО?" відповів: "Ні, не вважаю, що це взагалі реалістично. По-перше, з політичної точки зору, прийняти Україну в НАТО, коли значна частина України є окупованою російськими військами, може легко гарантувати війну".

"Інший момент - основа НАТО, стаття 5 - колективна оборона, за якої напад на одного члена Альянсу означає напад на всіх. Тому у військових категоріях заохочувати Україну до НАТО - справжній військовий виклик. Тому я не думаю, що реалістично говорити про те, що Україна стане членом НАТО", - наголосив британський генерал у відставці.

Шірреф уточнив, що Україні варто брати приклад з Фінляндії в часи "холодної війни".

У відповідь на запитання про те, чи варто країнам НАТО підтримувати Україну, Шірреф зазначив, що ліпше це робити у двосторонньому порядку, оскільки є ризик, що у разі неповної згоди всередині Альянсу щодо підтримки України НАТО виглядатиме "неефективним та розрізненим".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.