e-декларування: Держспецзв’язок засекретив зауваження, виправити систему неможливо

Субота, 13 серпня 2016, 18:01

Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації (ДССЗЗІ) о п’ятій годині вечора передала до НАЗК висновок, на підставі якого напередодні відмовила у атестації системи подання електронних декларацій.

Про це повідомив заступник глави НАЗК Руслан Рябошапка.

Водночас, за рішення ДССЗЗІ висновок із зауваженнями цього органу заборонено передавати розробнику програмного комплексу, компанії "Міранда".

"Вони наклали на документи гриф ДСК, ("для службового користування") розробник не має права с ними ознайомитися та вносити виправлення (до програмного комплексу)", - розповів Європейській правді  Дмитро Чаплинський, радник Світового банку, одного з міжнародних партнерів НАЗК по підготовці системи електронних декларацій.

Інформації про накладення грифу обмеженого доступу підтвердив також Руслан Рябошапка. "Намагаємось зняти гриф ДСК", - заявив він.

Також в НАЗК заявили про фіктивність зауважень ДССЗЗІ, в звіті через який зупинили е-декларування.

Необхідно зазначити, що в суботу вранці представники ДССЗЗІ обіцяли, що представники "Міранди" матимуть необмежений доступ до висновку. Зокрема, керівник Держспецзв’язку Леонід Євдоченко заявляв, що можлива спільна робота фахівців ДССЗЗІ та Міранди над усуненням недоліків.

Як повідомляла "Європейська правда", початок повноцінної роботи НАЗК, включно із системою електронного декларування, лишається ключовою перепоною для впровадження безвізового режиму.

Також запуск електронного декларування є умовою для отримання Україною траншу МВФ

Раніше Євросоюз виступив із офіційною заявою про те, що Київ має забезпечити повноцінний запуск електронного декларування 15 серпня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.