Рішення ЄСПЛ по Скнилівській трагедії: право на життя не було порушене

Четвер, 1 вересня 2016, 12:32

Європейський суд з прав людини ухвалив рішення у двох скаргах, поданих родичами загиблих внаслідок катастрофи військового літака на авіашоу в Скнилові.

На сайті суду опубліковані рішенні у справах "Родина Міхно проти України" а також "Світлана Атаманюк та інші проти України".

Подружжя львів’ян Сергій та Тетяна Міхно, а також четверо членів родини Михайлів – Наталя, Андрій та їхні доньки Наталя та Андріана – опинилися в епіцентрі катастрофи, що сталася 27 липня 2002 року.

Вони загинули на місці.

Родичі загиблих вважали, що держава Україна порушила ст.2 Європейської конвенції з прав людини (право на життя), яка сформульована таким чином: "Право кожного на життя охороняється законом. Нікого не може бути умисно позбавлено життя інакше ніж на виконання смертного вироку суду..."

Розгляд справи в ЄСПЛ тривав рівно 10 років – скарги родичів загиблих були зареєстровані в ЄСПЛ 30 серпня та 1 вересня 2006 року.

Страсбурзький суд вирішив, що скарга на державу в даному випадку не є обґрунтованою, оскільки Україна не приховувала даний інцидент та провела повне розслідування катастрофи: "Суд вирішив, що у обох випадках розслідування інциденту було достатньо незалежним, адекватним і швидким, а заявники мали достатній доступ до процесу", - йдеться зокрема у повідомленні суду.

Також ЄСПЛ відхилив як необґрунтовану скаргу по статті про заборону катувань.

Водночас, по одній зі скарг ЄСПЛ знайшов порушення статті конвенції про справедливе відшкодування через те, що родина Міхно довгий час не могла домогтися виплати компенсації від держави, попри рішення національних судів на їх користь. Україна має компенсувати їм 3600 євро та 360 євро на юридичні витрати.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.