Єврокомісія пропонує реформувати сферу авторського права в ЄС

Четвер, 15 вересня 2016, 10:25

Єврокомісія пропонує реформувати законодавство про авторські права у країнах ЄС, яке дозволить авторам, видавцям та журналістам більше заробляти, у тому числі в інтернеті.

Про це заявив президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер у щорічному виступі в Європарламенті, повідомляється на сайті Єврокомісії.

"Я хочу, щоб праця журналістів, видавців та авторів достатньо оплачувалася, незалежно від того, чи їхня робота зроблена у студії або ньюзрумі, розповсюджена оффлайн чи онлайн, опублікована за допомогою копіювального апарату чи комерційно через гіперпосилання на веб-сайті," - сказав він.

Пропозиції Єврокомісії щодо модернізації авторського права мають на меті збільшити в  Європі різноманіття культур та контенту, доступного онлайн, і в той же час ввести чіткі правила для всіх. А також стосуються нових інструментів для інновацій в галузі освіти, наукових досліджень і установ культурної спадщини.

Пропонується правовий механізм для мовників, який дозволить легко отримати необхідні дозволи від правовласників для передачі програм онлайн в інших державах-членах ЄС.

Окрім того, для поліпшення доступу до європейської культурної спадщини, нова директива з авторського права допоможе музеям, архівам та іншим установам оцифрувати і зробити доступними некомерційні товари в різних країнах, такі як книги або фільми, що охороняються авторським правом, але не є доступними для громадськості.

У законопроекті пропонується надати видавцям ексклюзивні права на власні тексти, схожі на ті, які мають кінокомпанії та музичні студії.

Сформовані пропозиції будуть розглядатися 16 вересня у Братиславі на неформальній зустрічі глав держав-членів ЄС.

Нагадаємо, ще минулого року в Єврокомсії заявили про те, що планують запровадити спеціальну плату для агрегаторів новин за показ цитат новин.

Плани на запровадження такого податку є частиною реформування системи захисту авторського права, яка наразі започаткована в ЄС.

Ця тема є дуже актуальною і болючою для Брюсселя, адже в ЄС дуже часто  учасники ринку плутаються у законодавстві, що регулярно призводить до непорозумінь між правовласниками та іншими учасниками ринку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.