Єврокомісія хоче запровадити плату за агрегацію новин в інтернеті

Четвер, 10 грудня 2015, 16:02

В Єврокомсії заявили про те, що планують запровадити спеціальну плату для агрегаторів новин за показ цитат новин.

Про це пише Financial Times.

В статті йдеться про конфлікт між ЄК та корпорацією Google, який розпочався після того, як стало відомо про наміри ЄК змусити сайти-агрегатори новин в інтернеті (таких як Google News) платити за показ коротких цитат з контенту, який захищений авторським правом, наприклад новин.

Наміри запровадити так званий snippet tax ("податок на новини") зʼявилися після того, як низка найбільших європейських інформаційних агенцій та видань звинуватили такі компанії як Google у тому, що вони отримують прибуток від їх контенту і при цьому за це не платять.

При цьому комісар ЄС з інформаційної політики Андрус Ансип підкреслив, що ЄК не збирається змушувати платити за використання гіперпосилань.

Варто відзначити, що деякі країни-члени ЄС вже провели експеримент з такими правилами і результати були суперечливі. В Іспанії запровадження такого податку призвело до закриття сервісу Google News минулого року. Німеччина хотіла запровадити подібний закон у 2013 році, хоча більшість видавців виступили проти, бо не хотіли втратити трафік з Google, який забезпечує значну частину переходів на сайти видань.

Видання зазначає, що плани на запровадження такого податку є частиною реформування системи захисту авторського права, яка наразі започаткована в ЄС. Ця тема є дуже актуальною і болючою для Брюсселя, адже в ЄС дуже часто  учасники ринку плутаються у законодавстві, що регулярно призводить до непорозумінь між правовласниками та іншими учасниками ринку.  

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.