Клімкін: позиція "Нормандії" по Донбасу незмінна - жодних виборів без контролю за кордоном

Субота, 17 вересня 2016, 17:11

Міністр закордонних справ Павло Клімкін вважає необґрунтованою думку про те, що Франція та Німеччина знову наполягають на політичних кроках щодо виконання "Мінську" до встановлення стійкої безпеки на окупованій території Донбасу.

Про це він заявив у спілкуванні з журналістами в рамках щорічної зустрічі Yalta European Strategy.

На думку Клімкіна, повідомлення про зміну позиції Франції та Німеччини з’явилися, зокрема, через "поганий переклад" глави МЗС Франції Жан-Марка Еро.

"Протягом останніх днів всі питають, що сказав Еро. Так, були проблеми з перекладом, але давайте ще раз подивимося, що сказав Его? Він сказав, що ми маємо будувати будинок, у фундаменті якого – безпека, а також робота над модальностями, за якими мають відбуватися вибори", - заявив Клімкін.

На його думку, це не суперечить позиції офіційного Києва.

"Не намагайтеся схопити Еро за логікою, що після розмежування на тій і на цій ділянці ми маємо йти і голосувати за конституцію. Жан-Марк цього ніколи не казав, це не є його логікою", - заявив міністр.

Клімкін також наголосив, що місцеві вибори на Донбасі не відбудуться, доки не будуть виконані всі безпекові вимоги Києва.

"Логіка в тому, що спочатку ми виписуємо мінімум безпеки, далі – політичні кроки. Але в законі про вибори ви пропишемо всі безпекові вимоги і тільки після їх виконання ми перейдемо до визначення дати виборів", - запевнив він.

"Безпека – це не лише припинення обстрілів. Це в першу чергу – впевненість у ситуації. Це означає повний контроль для ОБСЄ. Вони мають бути здатні контролювати Донбас, мають бути здатні  контролювати ситуацію вздовж всієї ділянки українсько-російського кордону, яка зараз нами не контролюється. Вони мають мати здатність контролювати зброю і місця, контролювати місця, де збирається зброя, щоби в результаті у нас не виникла ситуація, коли під час виборів хтось зайде і забере цю зброю...

І вибори за визначенням не можуть відбутися без того, щоби ОБСЄ контролювало кордон", - наголосив глава МЗС.

Як відомо, в середу під час візиту до Києва глави МЗС Франції та Німеччини зробили низку заяв про політичне врегулювання, які викликали обурення української сторони.

Зокрема, Жан-Марк Еро заявив, що після встановлення "режиму тиші" на Донбасі, Київ повинен змінити Конституцію.

Ці заяви, зокрема, стали причиною надрізкої промови Петра Порошенка в п'ятницю. Деталі в публікації "Кремль будує нову Європу на засадах егоїзму, популізму і цинізму". Виступ Порошенка на YES"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.