ЮНЕСКО: ситуація з правами людини в окупованому Криму погіршується

Понеділок, 19 вересня 2016, 13:15

Ситуація в окупованому Криму у сфері, що належить до компетенції ЮНЕСКО, продовжує погіршуватися.

Про це йдеться у доповіді ЮНЕСКО щодо ситуації в Криму

У документі, підготовленому на основі матеріалів української сторони та партнерів ЮНЕСКО, наводяться факти, що свідчать про "масовий та систематичний характер порушень прав людини на Кримському півострові", зокрема репресії, насильство та дискримінацію корінного кримськотатарського народу та етнічних українців"

ЮНЕСКО відзначає "порушення свободи ЗМІ та безпеки журналістів … закриття українських станцій телемовлення, атаки на незалежних журналістів та місцеві теле- та радіостанції, в передачах яких звучали опозиційні точки зору, а також примусову перереєстрацію ЗМІ, що призвело до закриття ЗМІ кримських татар (телеканалів "АТР" та "Лале", радіостанцій "Мейдан" та "Лідер" та інших)".

"Так, окупаційна влада дозволила зареєструватися  лише біля 230 засобів масової інформації, що становить лише 8% від загальної кількості (3 121 медіа) раніше зареєстрованих на півострові у відповідності з українським законодавством", – йдеться у документі.

Організація також наголошує на неможливості здійснення контролю з боку України над українським об’єктом всесвітньої спадщини ЮНЕСКО "Стародавнє місто Херсонес Таврійський та його хора" та іншими культурними об’єктами унаслідок незаконної окупації Росією території Автономної Республіки Крим та м. Севастополь.

"Російська Федерація несе повну відповідальність за порушення прав людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі як держава-окупант", – йдеться у доповіді.

Також у документі наголошується на тому, що саме РФ має забезпечити ефективний контроль за дотриманням прав людини на Кримському півострові і "зобов'язана поважати, захищати і права людини й основні свободи в Криму згідно з міжнародними договорами…  а також дотримуватися своїх зобов'язань як держава-член ЮНЕСКО".

Окрім того, у доповіді міститься проект чергового рішення Виконавчої ради ЮНЕСКО "Моніторинг ситуації в Автономній Республіці Крим (Україна)", що має бути ухвалено на її 200-й сесії (4-18 жовтня ц.р. у Парижі).

Також у доповіді вказується на те, що однією із головних причин погіршення ситуації в окупованому Криму є відсутність дієвого міжнародного контролю за ситуацією на півострові, примусове застосування на тимчасово окупованих територіях вимог законодавства Російської Федерації та політики нетерпимості та дискримінації, що впроваджується окупаційною владою за ознаками етнічного походження та релігії.

У звʼязку з погіршенням ситуації постійне представництво України при ЮНЕСКО наголошує на необхідності створення дієвого механізму всеохоплюючого моніторингу ЮНЕСКО ситуації в окупованому Криму, що належить до сфери компетенції Організації.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.