Суд ЄС планує виключити ХАМАС і Тигрів Таміла зі списку терористів

Четвер, 22 вересня 2016, 18:09

Верховний суд ЄС може виключити організації ХАМАС та Тигрів Таміла зі списку терористичних організацій, незважаючи на протести з боку Ізраїлю й уряду Шрі-Ланки.

Про це повідомляє Reuters.

Агенція відзначає, що Європейський суд зробив ще один крок до виключення ХАМАС та Тигрів Таміла зі списку терористичних організацій. 

У зв'язку з помилками в судових процесах, генеральний адвокат суду Елеонора Шарпстон, до чиїх порад зазвичай прислуховуються судді, у четвер рекомендувала виключити обидва рухи зі санкційного списку та відхилити апеляцію Ради ЄС.

Ізраїль, який в останні роки має складні відносини з ЄС, нагадав про ставлення Європи до євреїв під час Голокосту та засудив "вражаюче лицемірство" з боку ЄС.

У 2014 році уряд Шрі-Ланки заявив, що надасть докази суду, яких не вистачає, щоб підтримати санкції проти Тигрів Таміла.

Раніше в обох випадках судді Європейського суду ухвалили, що лідери ЄС занадто покладалися на звіти ЗМІ, а не на власні дослідження, коли ввели заморожування активів та заборону поїздок членам Хамас та Тигрів Таміла.

Активи з тих пір залишалися замороженими в очікуванні апеляції.

Обидві організації стверджували, що вони були втягнуті в юридичні війни проти Ізраїлю та уряду Шрі-Ланки.

Нагадаємо, минулого року Євросоюз залишив ХАМАС у списку терористичних організацій незважаючи на рішення суду ЄС про виключення цієї організації з переліку.

Раніше повідомлялося, що суд Європейського союзу скасував рішення ради ЄС про внесення ХАМАС до списку терористичних організацій і про замороження її рахунків.

Пізніше Рада Європейського союзу вирішила оскаржити рішення Суду ЄС щодо виключення ХАМАС зі списку терористичних організацій. 

Додамо, що ХАМАС - палестинський ісламістський рух, який контролює сектор Газа та з яким Ізраїль бореться протягом трьох десятиліть. ХАМАС визнаний терористичною організацією Ізраїлем, Канадою, США і Японією, а також заборонений в Йорданії та Єгипті. 

Тигри Таміла (Тигри визволення Таміл-Ілама) - етнічне політичне і збройне формування на Шрі-Ланці, яке з 1972 року веде боротьбу за створення незалежної тамільської держави в північній і північно-східній частині Шрі-Ланки. Крім Шрі-Ланки, Тигри Таміла внесені до списків терористичних організацій США, ЄС і Індією.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.