ВПС Швейцарії під час навчань перехопили літак з чеськими депутатами - ЗМІ

Вівторок, 6 вересня 2016, 12:25

Літак делегації парламенту Чехії на чолі зі спікером Яном Гамачеком, що прямував до південної Америки, над територією Швейцарії був перехоплений місцевими ВПС.

Про це повідомляє видання Novinky.

Два швейцарських винищувачі F / A-18 Hornet трималися на близькій відстані від урядового борту Чехії протягом всього часу, що він перебував над територією Швейцарії. Зазначається, що це була не почесна варта, а елемент військових навчань.

Зокрема, швейцарські винищувачі відпрацьовували ситуацію, в якій  літак перебуває у повітряному просторі Швейцарії і при цьому дивно поводиться, не відповідаючи на запити.

При цьому подібні навчання за участі швейцарських цивільних літаків заборонені. Тому для навчань вирішили використати урядовий літак Чехії. Зазначається, що дозвіл на це "з незрозумілих причин" було надано чеською армією, хоча під час подібних маневрів попри майстерність пілотів не виключені нещасні випадки.

Колишній голова Генштабу чеської армії Їржі Седівий вважає таку ситуацію дивною. За його словами, швейцарці могли б використовувати для навчань власний цивільний літак, на борту якого був би лише пілот.

"Використання ж літака з великою кількістю людей, серед яких держслужбовці високого рівня – якби трапилася якась помилка, пілот запанікував, зробив неправильний маневр, це привело б до катастрофи" - сказав він.

В той же час у Міноборони Чехії заявили, що ситуація не є винятковою і чеські військові також відпрацьовують подібні маневри.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.