Грибаускайте: ЄС не повинен дублювати НАТО

П'ятниця, 9 вересня 2016, 16:41

Литва не схвалить пропозиції посилити військову інтеграцію в Євросоюзі, якщо розглянуті пропозиції дублюватимуть функції НАТО.

Про це заявила литовський президент Даля Грибаускайте, повідомляє Delfi.

"Позиція Литви, Балтійських держав і більшості країн: не може бути ніякого дублювання структур НАТО, не може з'явитися щось нове, що могло б заперечити чи спростувати існування НАТО. Всі подібні пропозиції ми будемо блокувати", - сказала Грибаускайте.

Вона сказала, що країни ЄС будуть поглиблювати співпрацю своїх збройних сил у різних сферах, однак це не повинно означати створення нових військових структур у форматі ЄС.

Як повідомлялося, Італія намагається умовити Францію і Німеччину підтримати план щодо європейських податкових пільг та фінансування спільних європейських оборонних замовлень і програм розвитку, як частина пропозиції для створення армії ЄС.

Кілька тижнів тому Вишеградська четвірка - Польща, Словаччина, Угорщина і Чехія запропонували створити спільні збройні сили ЄС.

Глава МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр та генсек НАТО Єнс Столтенберг підтримали ініціативу щодо тіснішої військової співпраці країн ЄC аж до створення спільних збройних сил, але назвали це далекосяжною метою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.