У Берліні домовилися про створення "дорожньої карти" виконання "Мінська" - Порошенко

Четвер, 20 жовтня 2016, 01:01

За підсумками "Нормандського саміту" всі сторони погодилися розробити "дорожню карту" виконання мінських домовленостей, включно з виконанням безпекових умов.

Про  це заявив президент України Петро Порошенко на прес-конференції в Берліні, за підсумками переговорів в Нормандському форматі.

"Головним завданням переговорів було переведення формату відносин у формат створення робочої карти, де буде зафіксована послідовність кроків і гарантії їх виконання

 Ми маємо розробити і затвердити робочу карту. На сьогоднішній день німецькі і французькі пропозиції щодо дорожньої карти були затверджені нормандським форматом", - заявив він.

Порошенко зазначив, текст цієї дорожньої карти наразі не розроблений, його мають підготувати міністри закордонних справ.

"У нас немає документу, нічого не підписано", - наголосив він.

"Погоджено, щоби до кінця листопада проект дорожної карти був затверджений на рівні керівників МЗС", - додав президент.

Порошенко зазначив, що основними дискусійними елементами були необхідні безпекові умови для проведення виборів.

"Безперешкодний доступ ОБСЄ до всієї окупованої території, в том числі до місць відведення техніки та до неконтрольованої ділянки кордону.

Ми зробимо спробу запровадити озброєну місію ОБСЄ, яка буде забезпечувати безпеку на час проведення виборів", - заявив Порошенко.

"Ще півроку тому ніхто про дорожню карту і чути не хотів", - додав український президент.

Також він повідомив про домовленість, що спостерігачі ОБСЄ перейдуть на цілодобовий режим чергування у окремих пунктах.

Після Нормандських переговорів Меркель, Олланд та Путін продовжили зустріч без України, темою їх розмови стала ситуація в Сирії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.