Єврокомісія навряд чи покарає Польщу через справу Конституційного суду – Туск

Четвер, 20 жовтня 2016, 19:45

Глава Європейської Ради Дональд Туск вважає, що навряд чи варто очікувати того, аби Єврокомсія покарала Польщу за справу Конституційного Суду, яка є свідченням загрози дотримання принципів верховенства права в країні.

Про це він заявив перед початком роботи дводенного саміту ЄС у Брюсселі, повідомляє польське видання Wprost.

"Потенційне рішення (про винесення покарання Польщі у справі Конституційного суду) має бути ухвалене всіма країнами одноголосно. А це зараз піддається критиці. Здається, що це, м'яко кажучи, малоймовірно. Я волів би займатися конкретними справами", – сказав Дональд Туск.

Він також визнав, що залишається дуже критичним в оцінці того, що робить нинішня влада з Конституційним судом Польщі.

"Так чи інакше, потрібно буде почекати результат роботи комісії (сформованої при ЄК для перевірки стану дотримання верховенства права у Польщі). Нікого не закликаю до дій, які можуть зашкодити … але дуже підтримую всіх європейських друзів, які з доброю волею піклуються про стан демократії і верховенства права в Польщі", – визнав Туск.

Варто нагадати, що Європейська комісія в липні зайнялася законом про функціонування Конституційного Суду у Польщі, яку Сейм разом з поправками сенату прийняв 22 липня.

ЄК випустила для Польщі рекомендації, відтак польський уряд має 3 місяці на їх впровадження.

Європейська комісія закликала польську владу про прийняття відповідних заходів для вирішення ситуації з загрозами для верховенства права.

Водночас ЄК запевнила, що готова до ведення конструктивного діалогу з польським урядом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.