США перевіряє, чи є ядерні боєголовки в Калінінграді: це змінить ситуацію

Вівторок, 25 жовтня 2016, 15:16

Сполучені Штати Америки перевіряють інформацію про терміни розміщення російських "Іскандерів" в Калінінградській області та про можливу наявність ядерних боєголовок до них.

Про це заявив на брифінгу в Брюсселі постійний представник США при НАТО Дуглас Льют.

Коментуючи новини про переміщення ракетних комплексів "Іскандер" до Калінінградської області, він визнав, що Росія має повне право проводити військові навчання на своїй території.

"Калінінград – це територія Росії, правильно? Вони мають право проводити там навчання, так само як США постійно проводять різні навчання на американській землі", - заявив дипломат.

Водночас, він нагадав, що "Іскандери" мають здатність нести ядерні заряди та не виключив їх перебазування до Калінінграду.

"Ми не знаємо, чи доставлено туди ядерні боєголовки", - наголосив посол.

"Це не вперше. Раніше Іскандери вже переміщувалися до цього регіону.

Відмінність така: коли раніше Іскандери постачалися з основної частини Росії до Калінінграду, там відбувалися навчання і після цього їх повертали (до основної частини РФ –ЄП). Побачимо, як буде зараз", - пояснив американський дипломат.

Дуглас Льют наголосив, що реакція НАТО залежатиме від того, що відбудеться із ракетними комплексами надалі: "Якщо це розміщення перетвориться на постійне і якщо з’ясується наявність ядерних зарядів, це означатиме радикальну зміну військової ситуації. Це не додасть  стабільності у регіоні".

На початку жовтня розвідка США повідомила, що РФ перекидає ракетний комплекс "Іскандер" до Калінінграду.

Це викликало протести інших держав регіону. У Швеції назвали дії РФ провокацією, в армії Литви була оголошена підвищена готовність через дії Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.