У Польщі проходить загальнонаціональний страйк жінок проти заборони абортів

Понеділок, 3 жовтня 2016, 11:12

У понеділок у Польщі проходить загальнонаціональний страйк жінок в рамках так званого "Чорного протесту" проти можливої повної заборони і криміналізації абортів.

Про це повідомляє портал Onet.pl.

В рамках страйку тисячі жінок планують у цей день не з’явитися на робочих місцях, узявши відпустку за власним бажанням. Йдеться про одноденний протест на зразок  того, який 41 рік тому відбувся в Ісландії. 24 жовтня 1975 року більшість жінок у цій країні не вийшли на роботу, припинили займатися домом і дітьми, а кілька десятків тисяч пройшли ходою в Рейк’явіку, що паралізувало роботу багатьох інституцій і закладів.

У Варшаві о 10 ранку має розпочатися протест під офісом правлячої партії "право і справедливість". Учасниці мають намір створити "стіну люті"  - створять стіну з жінок, які вигукуватимуть свої гасла.

Крім того, що жінки не вийдуть на робочі місця, буде скасовано ряд спектаклів в театрах, навчання у вишах, не працюватимуть ресторани і будуть закриті магазини.

Також учасниці страйку, названого також "Чорним понеділком" проведуть різноманітні демонстрації, хепенінги, мітинги, багато організацій планують провести дні відкритих дверей, тренінги. Як повідомляє TVN 24, протест підтримує велика кількість чоловіків.

Крім Варшави, демонстрації і різні заходи в рамках страйку пройдуть у Кракові, Познані, Лодзі, Бялистоці, Гданську, Ченстохові, Щецині, Вроцллаві та низці інших міст.

Протести проти заборони абортів у Польщі тривають вже більше тижня – відтоді як Сейм Польщі проголосував у першому читанні за законопроект про повну заборону абортів і введення кримінальної відповідальності за їх здійснення.

У cуботу у Варшаві відбувся масштабний "Чорний протест", коли тисячі жінок зібрали під будівлею Сейму, щоб висловити свою незгоду з законопроектом.

Детальніше про можливу заборону абортів у Польщі - у статті на Європейській правді "Святіші за Папу: до чого приведе Польщу повна заборона та криміналізація абортів".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.