США припиняють контакти з РФ щодо перемир'я в Сирії: повний текст заяви

Понеділок, 3 жовтня 2016, 22:22

Державний департамент США опублікував офіційну заяву про припинення двосторонніх переговорів з РФ із сирійського врегулювання.

Текст заяви речника Держдепу Джона Кірбі оприлюднений на офіційному сайті зовнішньополітичного відомства.

"Це рішення не з тих, що даються легко", - наголосив він.

В Вашингтоні також додали, що розривають не всі канали зв’язку з РФ. Контртерористична військова комунікація діятиме і надалі.

"Європейська правда" наводить повний текст заяви Держдепу в українському перекладі.

"Сполучені Штати припиняють свою участь у двосторонніх каналах (переговорів) з Росією, створених для виконання домовленості про припинення насильства. Це рішення не з тих, що даються легко.

США не шкодували зусиль у переговорах та спробах втілити домовленості з Росією про зменшення насильства (в сирійських містах), про надання безперешкодного гуманітарного доступу, та про зменшення активності в Сирії терористичних організацій, в тому числі Ісламської держави та Аль-Каїди.

На жаль, Росія виявилася нездатна дотримуватися власних зобов’язань,

включно з виконанням норм міжнародного гуманітарного права та резолюції РБ ООН 2254.

Також Росія чи то не могла, чи то не хотіла забезпечити виконання сирійським режимом тих домовленостей, на які Росія сама погодилася (в якості посередника). Навпаки, Росія та сирійський режим обрали військовий шлях, не сумісний з домовленостями про припинення насильства. Це продемонструвала зростаюча кількість атак на цивільні території, спрямованих на критичні об’єкти інфраструктури, в тому числі лікарні, а також перешкоджання доставці гуманітарної допомоги до цивільних людей, які її потребують, в тому числі – під час нападу на конвой з гуманітарним вантажем 19 вересня.

США також відкликають свій персонал, який був направлений для можливого створення Спільного центру втілення домовленостей (мав бути створений, в тому числі, за участі РФ та США).

Щоби гарантувати безпеку нашого військового персоналу та боротьбу з ІДІЛ, Сполучені Штати продовжуватимуть  використовувати канали зв’язку, встановлені з Росією в рамках контртерористичної операції в Сирії", - йдеться в заяві.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.