У Кишиневі чиновникам вигідно зберігати проблему Придністров’я - Санду

Четвер, 10 листопада 2016, 11:09

Молдові важко вирішити проблему із Придністров’ям через те, що багатьом чиновникам у Кишиневі вигідно залишити все як є.

Про це сказала кандидат у президенти Молдови Майя Санду в інтерв’ю "Європейській правді".

"Легкого рішення немає, на жаль. Перше, що потрібно зробити, – припинити нинішню практику, коли молдовські чиновники беруть участь у корупційних схемах разом з придністровцями", - сказала Санду.

Вона також категорично висловилися проти ідеї федералізації, яку просуває інший кандидат Ігор Додон.

"Я вважаю, що єдиний прийнятний шлях – особливий статус Придністров'я з автономією, подібною до автономії Гагаузії. Ця модель не ідеальна, але з нею можна працювати. Молдова занадто мала, щоб ділити її на федеральні утворення, та цього й не потрібно – права регіону з особливим статусом дають відповіді на всі питання", - сказала вона.

Санду наголосила, що конфлікт у Придністров'ї – це не міжетнічний конфлікт, йдеться про протиріччя між елітами.

"А в цілому рішення таке: нам треба показати людям на лівому березі Дністра, що у Молдові живеться краще. Потрібно, щоб наші співгромадяни, які живуть у Придністров'ї, захотіли повернутися і будувати своє життя з нами. Зараз цього немає. Зараз бідність і корупція – і там, і тут. І у нас немає аргументів (для реінтеграції Молдови)", - додала вона.

Як повідомлялося, на виборах президента Молдови проросійський кандидат Ігор Додон переміг у першому турі, набравши майже 48% голосів. Другий тур відбудеться 13 листопада.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: