ЄС має намір у грудні продовжити економічні санкції проти РФ – Reuters

Четвер, 10 листопада 2016, 18:53

ЄС у грудні ймовірно продовжить економічні санкції проти Росії, термін яких спливає наприкінці січня наступного року, однак подальше продовження після інавгурації Дональда Трампа – під питанням.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на п'ятьох дипломатів ЄС.

"Продовження санкцій має статися у грудні. Жодних змін ситуації на сході України… немає жодного аргументу для того, щоб їх не продовжувати" - сказав один з дипломатів.

"Однак після інавгурації Трампа – хто знає, куди він заведе нас" - зазначив він.

За президентства Обами США також накладали санкції на РФ і закликали ЄС до єдності у цьому питанні. Попри це ефективність санкцій ставили під сумнів Італія, Угорщина, греція, Кіпр, які мають тісні ділові зв'язки з Москвою.

Дональд Трамп під час виборчої кампанії заявляв про бажання покращити стосунки з Росією. Європейські дипломатии побоюються, що пом'якшення позиції США буде використане Кремлем для послаблення позиції ЄС щодо санкцій.

"Якщо після інавгурації Трамп дійсно піде на зближення з Путіним це може поглибити розбіжності всередині ЄС щодо Росії і може зробити збереження санкцій важчим" - заявив один з дипломатів у Брюсселі.

Інший дипломат зазначив: "ЄС має прийняти власне рішення у грудні, але складнощі почнуться, якщо у січні від США підуть сигнали про зміну їхньої політики. Це може похитнути єдність ЄС".

Водночас дипломати стверджують, що доля санкцій протии Росіє не є пріоритетом для Трампа і для Європи майбутні відносини з НАТО мають більше значення.

"Санкції протии Росії можуть бути і не найбільшою рибкою на сковорідці. Головне питання у тому, якими будуть його кроки щодо НАТО, оскільки це матиме широкі наслідки для європейської безпеки, в тому числі і зв'язків з Росією" - зазначив дипломат.

Як відомо, Дональд Трамп під час кампанії неодноразово критично висловлювався щодо НАТО і наріжного каменя альянсу щодо захисту союзників у разі агресії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.