Відставка Шульца може призвести до зміни керівництва ЄС – ЗМІ

П'ятниця, 25 листопада 2016, 08:37

Рішення голови Європарламенту Мартіна Шульца повернутися до внутрішньої політики, де він, як очікується, балотуватиметься у 2017-му рої буде балотуватися на посаду канцлера, піднімає питання про політичне майбутнє президента Єврокомісії Жана-Клода Юнкера.

Про це пише EurActiv.

Видання відзначає, що "Юнкер був задоволений Шульцом як головою Європарламенту …  понад те, Юнкер і Шульц дуже добре розуміли один одного і разом проводили багато рішень, замість того, щоб використовувати формат "конференції президентів", на якому були

Посада голови Європарламенту розподілялася за ротаційним принципом між ЄНП та європейськими соціалістами за угодою від 2007 року. Лідер ліберальної групи ALDE був поза цією грою", – відзначає видання.

Видання відзначає, ймовірність того, що соціалісти зможуть отримати посаду голови парламенту з січня, в той час як кілька кандидатів ЄНП в черзі, дуже мала.

"Відхід Юнкера буде першою справою, яку потрібно зробити, коли  хтось хоче зробити ЄС кращим", – повідомило виданню добре поінформоване джерело в інституціях ЄС,

За словами джерела, Меркель, чия думка про продуктивність  Юнкера значно погіршився, хотіла б його замінити, аби дати можливість ЄС "перезавантажитися"

"ЄС потрібен новий старт, і відхід Шульца – це дуже хороша новина", – сказав співрозмовник видання.

Юнкер вже був під тиском з вимогою про відставку приблизно квартал тому, коли його розкритикували країни Вишеградської за діяльність з врегулювання кризи біженців.

"Очевидною заміною Юнкеру мав би стати перший віце-президент Франс Тіммерманс, голландський соціаліст, що дуже зручно, з одного боку, проте у середовищі соціалістів не всі хочуть його підвищення", – цитує EurActiv свого співрозмовника.

Раніше повідомлялося, що президент Європарламенту Мартін Шульц оголосив, що не буде претендувати на посаду президента ЄП на новий термін, а буде балотуватися до німецького Бундестагу в наступному році.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.