Більшість німців вважає, що "ЄС йде неправильним шляхом" – опитування

Вівторок, 29 листопада 2016, 15:11

Дві третини німців незадоволені нинішньою ситуацією, в якій перебуває Європейський Союз, і майже половина хоче провести голосування щодо того, чи варто ФРН залишатися в ЄС.

Про це з посиланням на опитування інституту TNS Infratest Politikforschung повідомляє Die Welt.

За результатами опитування, 62% всіх респондентів вважають, що "ЄС не на правильному шлях". Референдуму про членство Німеччини в ЄС хочуть 42% опитаних.

Також соціологи відзначають, що 73% опитаних вважають, що інші країни ЄС "підвели Німеччину" в політиці щодо біженців.

Повідомляється також, що 67% німців відзначили "зниження згуртованості" в ЄС після британського рішення про Brexit.

При цьому 59% німців вважають, що Німеччина повинна збільшити свою роль провідної країни Європи. Зростання пливу євроскептиків у різних країнах Європи привітали 25%.

"В цілому, однак, результати опитування показують досить суперечливе ставлення німців до Європи. Майже всі учасники опитування, а це 96%, хочуть бачити ЄС більш прозорим і орієнтованим на громадян", – відзначає видання

При цьому "79% вважають ЄС миротворчим проектом, 71% називають ЄС "спільнотою цінностей", проте 64% відкидають ідею розширення ЄС, і навіть 82% проти вступу Туреччини до Євросоюзу".

Цікаво також те, що 62% громадян Німеччини вважають себе скоріше "європейцями", ніж просто "німцями", а 35% навпаки – більше "німці", ніж "європейці".  

У приєднаних федеральних землях (східна частина Німеччини. – Ред.) 67% опитаних швидше назвуть себе "німцем", ніж "європейцем", а серед прихильників правих з AfD таких 82%.

"Велику стурбованість серед німців викликала перемога Дональда Трампа на президентських виборах в США", – відзначає видання.

"Адже 30% назвали відносини з США "найбільшою проблемою для німецької зовнішньої політики". У жовтні, до виборів у США, проблемними стосунки з ними вважали лише 7%", – йдеться у статті.

При цьому проблему біженців у листопаді назвали найбільшою лише 28% опитаних, тоді як у жовтні таких було 46%.

Раніше повідомлялося, що європейці в цілому стали позитивніше ставитися до членства в Європейському Союзі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.