ЄС назвав затримання лідерів опозиції в Туреччині підривом основ демократії

П'ятниця, 4 листопада 2016, 13:56

ЄС заявив, що затримання співголів і депутатів Народної демократичної партії Туреччини підриває основні принципи демократії.

Про це йдеться у заяві високого представника ЄС з питань зовнішньої політики і безпеки Федеріки Могеріні і єврокомісара з питань політики сусідства і переговорів про розширення Йоганеса Гана.

В ЄС наголосили, що йдеться про затримання демократично обраних політиків.

"Ці події посилюють нашу заклопотаність, виражену після того, як у травні було знято імунітет понад 130 демократично обраних членів парламенту. Вони компрометують парламентську демократію в Туреччині і посилюють і без того дуже напружену ситуацію на південному сході країни, для якої може бути тільки політичне рішення" - йдеться у заяві.

В ЄС нагадали, що розглядають дії проти Робітничої партії Курдистану, яку Євросоюз також вніс у перелік терористичних організацій, як законні.

"У той же час ЄС вважає, що такі дії не повинні підривати основні принципи демократії" - заявили Ган і Могеріні.

"Ми очікуємо, що Туреччина стане на захист  своєї парламентської демократії, включаючи повагу до прав людини і верховенства закону" - йдеться у заяві.

Раніше повідомлялося, що в ніч на 4 листопада в ході поліцейської операції було затримано співголів прокурдської Народної демократичної партії Селахаттіна Демірташа і Фіген Юксекдаг.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.