Лідери двох частин Кіпру проведуть зустріч зі спецпосланцем ООН

Четвер, 1 грудня 2016, 18:21

Спецпосланець ООН по Кіпру Еспен Барт Ейде організовує в четвер вечерю за участю президента Кіпру Нікоса Анастасіадіса і самопроголошеного лідера Північного Кіпру Мустафи Акинджи.

Про це повідомляє Cyprus Mail.

Вечеря відбудеться у контрольованій ООН буферній зоні, яка відокремлює самопроголошену Турецьку Республіку Північного Кіпру та визнану у світі Республіку Кіпр на півдні країни.

Це буде перша зустріч Анастасіадіса та Акинджи з тих пір, як переговори щодо об’єднання Кіпру, які у листопаді відбувалися у Швейцарії, зайшли в глухий кут.

"За всю історію переговорів по Кіпру у нас ніколи не було ситуації, коли два лідера, хто б це не був на той момент, були готові безпосередньо домовлятися щодо території так, як зараз", - сказав Ейде після переговорів з Анастасіадісом.

Спецпосланець ООН запевнив, що обидві сторони виявили сильне бажання повернутися за стіл переговорів.

"У розмовах за останні дні я відчуваю, що повільно, повільно, як кажуть у нас на Кіпрі ми рухаємося вперед, і я думаю, що в досить короткі терміни ми зможемо повідомити про те, що відбудеться в найближчому майбутньому, коли справа дійде до переговорів", - сказав Ейде.

Як повідомлялося, лідери Кіпру після року переговорів висловилися за об'єднання у 2016 році.

Кіпрський конфлікт є основною перешкодою для вступу Туреччини в Європейський Союз через відмову Анкари визнати Кіпр.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.