У Швейцарії розпочались переговори про об'єднання Кіпру

Понеділок, 7 листопада 2016, 13:31

Лідери Кіпру за посередництва ООН у Швейцарії розпочали переговори, спрямовані на возз'єднання розділеного острова.

Про це повідомляє ВВС.

Президент Кіпру Нікос Анастасіадес обговорюватиме питання безпеки і територіальні питання з лідером турків-кіпріотів Мустафою Акинджи протягом п'яти днів.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун також прибув для переговорів, які проходять на курорті Мон-Пелерін. Він сподівається укласти угоду до своєї відставки в кінці року.

Відкриваючи переговори у понеділок, Пан Гі Мун заявив, що лідери двох країн досягли критичного моменту, додавши, що "перспективи врегулювання на Кіпрі знаходиться в межах досяжності".

Оглядачі вважають, що цей раунд переговорів - один з багатьох за останні 42 роки замороженого конфлікту, буде зосереджено на можливій передачі землі, для вирішення претензії кіпріотів, які залишили свої будинки в 1974 році.

Попередній мирний план ООН для Кіпру був відкинутий греками-кіпріотами в 2004 році.

Острів Кіпр залишається розділеним на дві частини з 1974 року, коли Туреччина вторглася на Кіпр у відповідь на спробу перевороту задля об’єднання острову із Грецією.

Острів розділився на самопроголошену Турецьку Республіку Північного Кіпру та визнану у світі Республіку Кіпр на півдні країни.

Як повідомлялося, лідери Кіпру після року переговорів висловилися за об'єднання у 2016 році.

Кіпрський конфлікт є основною перешкодою для вступу Туреччини в Європейський Союз через відмову Анкари визнати Кіпр.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: