Рівень інфляції у Британії після Brexit сягнув дворічного максимуму

Вівторок, 13 грудня 2016, 15:57

У Великій Британії рівень інфляції сягнув максимального показника за останні два роки.

Про це повідомляє ВВС з посиланням на дані національного статистичного відомства.

"Найбільше зростання цін на одяг за шість останніх років сприяли тому, що інфляція у Великій Британії в листопаді становила 1,2%, порівняно з 0,9% у жовтні", – йдеться у повідомленні.

Індекс споживчих цін у листопаді був найвищим з жовтня 2014 року, коли він становив 1,3%.

Видання відзначає, що "найбільший внесок" у зростання цін зробили ціни на одяг та зростання цін на бензин.

Втім, рівень загального зростання індексу споживчих цін був компенсований зниженням тарифів на авіаперевезення.

Повідомляється, що "ціни на бензин виросли на 1,6 пункту за літр, до 115,4 пунктів у жовтні-листопаді, після падіння на 1,5 пункту за літр рік тому. Ціни на дизельне паливо додали 2 пункти за літр, на відміну від зростання на 0,6 п восени минулого року".

"Ціни на продукти харчування і безалкогольні напої виросли в листопаді на 0,4% – у чотири рази більше у порівняні з цим же місяцем минулого року", – відзначає ВВС.

На думку експертів, наразі слабкість фунта стерлінга не є суттєвим фактором, який прискорює інфляцію, проте у перспективі слабкість національної валюти Британії матиме суттєвий вплив на зростання цін.

"Слабкість фунта продовжує підвищувати вартість ресурсів для підприємств Великої Британії, і є ознаки того, що збільшення цих поступово перекладається на споживачів", – цитує видання Бен Бретеля, старшого економіста Hargreaves Lansdown.

В той же час, банк Англії очікує, що інфляція продовжить зростати і в 2017 році – до 2,7% і залишиться вище цільового рівня 2% до 2020 року.

Видання також відзначає, що з урахуванням витрат домогосподарств на житло  інфляція зросла з 2% у жовтні до 2,2% у листопаді.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.