Попри спротив, ЄС узгодив декларацію по мігрантах

Четвер, 15 грудня 2016, 23:58

Саміт ЄС прийняв декларацією про подальші кроки для вирішення міграційної кризи.

Про це говориться у заключному тексті, прийнятого за результати засідання 15 грудня.

Серед іншого, ЄС заявив про прихильність угоді із Туреччиною, втім не уточнюючи, чи буде відмінено візовий режим для громадян цієї країни. Також ЄС схвалив угоди по спільній боротьбі з нелегальною міграцією із п’ятьма північноафриканськими країнами.

ЄС готовий видати додаткове фінансування Лівії – для модернізації прикордонної морської служби, а також Мальті – для створення бази контролю за міграцією у Середземному морі. Також вітаємтья кредитування балканських країн Європейським інвестиційним банком – ці кошти мають піти на посилення кордону.

Разом із тим Саміт ЄС не дійшов консенсусу щодо парламентів спільної політики притулку. Заява обмежується декларацією, що ця політика має бути спільною для всіх країн ЄС, а також, що Євросоюз докладе всіх зусиль для майбутнього досягнення консенсусу.

Важливо, що попередні кроки ЄС в цьому напрямку були блоковані рішеннями національних судів Угорщини та Словаччини, а згодом – і Польщею. У рішенні окремо оговорено, що угода має врахувати позицію цих країн.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: