Європол: ІДІЛ змінює тактику в Європі, рівень загрози надалі високий

П'ятниця, 2 грудня 2016, 09:58

Терористична організація "Ісламська держава" втрачає позиції на Близькому Сході, тому збирається організувати нову хвилю нападів у Європі.

Про це йдеться у черговому звіті Європейського центру з протидії тероризму Європолу (ECTC), повідомляє прес-служба організації.

У документі відзначається, що останнім часом ІДІЛ планує нові атаки у країнах-членах ЄС, які є частиною міжнародної коаліції проти ІДІЛ під керівництвом США.

"На даний момент ЄС стикається з низкою терористичних загроз і атак: як від організованих угрупувань, так і від терористів-одинаків, нападів різного характеру: від застосування вибухових речовин і автоматичної, холодної зброї, а також транспортних засобів. Як ретельно підготовлених нападів, так і спонтанних дій", – йдеться у доповіді.

У Європолі наголошують, що "Ісламська держава" виявилася дуже ефективною у стимулюванні людей до вчинення терористичних актів.

"Протягом останніх двох років значно зросла кількість джихадистських атак, деякі з яких стали причиною масових жертв. … Втім, розширення співпраці та обміну даними між усіма відповідними службами по всій Європі стало успішним засобом для пом'якшення загрози, збільшилася кількість арештів, розслідуваних справ… Тим не менш, сьогоднішній звіт показує, що загроза, як і раніше, на високому рівні та включає в себе різноманітні компоненти, які можуть бути вирішені тільки шляхом ще більш тісної співпраці", – відзначив директор Європолу Роб Уейнрайт

У звіті відзначається, що першочерговими обʼєктами для атак стануть окрім Франції і Бельгії, інші держави-члени ЄС, які є частиною очолюваної США коаліції проти ІДІЛ.

Експерти Європолу очікують, що терористи будуть застосовувати ширший арсенал зброї, окрім того, очікується наплив терористів та бойовиків з Сирії та Іраку, де ІДІЛ втрачає позиції внаслідок дій коаліції.

Передбачається також, що керувати терактами будуть в основному з Лівії, очікується збільшення кількості нападів терористів-одинаків.

У Європолі вважають, що наразі стратегічні цілі, такі як ядерні обʼєкти, електричні мережі, не стануть для терористів пріоритетними. Пріоритетними надалі лишатимуться так звані мʼякі цілі, тобто намагання призвести до якомога більших жертв серед мирного населення.

Експерти також попереджають про небезпеку радикалізації емігрантських середовищ, які через наплив біженців збільшуються протягом останніх років.

"Не слід, втім, забувати, що ІДІЛ не єдина терористична організація, яка має наміри і можливості здійснювати атаки проти Заходу, або надихати людей і груп, які проживають в державах-членах ЄС, щоб вчинити теракти", – відзначають у Європолі.

"Аль-Каїда та Ан-Нусра є організаціями, які повʼязані з ІДІЛ і продовжують бути серйозною загрозою для держав-членів ЄС і західним інтересам в цілому", – резюмується у звіті.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.