Посол Німеччини: Україні не потрібен новий "план Маршалла"

Четвер, 22 грудня 2016, 10:18

Посол Федеративної республіки Німеччина в Україні Ернст Райхель не бачить потреби у фінансуванні України за прикладом так званого "плану Маршалла".

Про це йдеться у розшифровці його виступу на конференції "Аудит зовнішньої політики України", наданій ЄП Інститутом світової політики.

Райхель, зокрема, заявив, що не погоджується з критикою на адресу Німеччини через недостатню фінансову підтримку України. На думку посла, натомість Україна має залучати капітали на зовнішніх ринках.

"Я не згоден із тими, хто просить план Маршалла для України, з дуже простих причин.

На глобальному рівні є дуже багато капіталу з низькою відсотковою ставкою. Питанням є те, як привабити цей капітал".

Необхідно зауважити, що Україна має вкрай низький рівень кредитного рейтингу (за підрахунками Fitch, йдеться про рейтинг "B-", "високо спекулятивні облігації"), що унеможливлює вихід держави на зовнішній ринок запозичень.

Водночас, посол Німеччини вважає, що це не створює нездоланних перешкод. "Якщо Україна запропонує відповідні умови, які будуть гарними і надійними, то не буде нічого магічного у тому, що міжнародний капітал прийде в Україну і використає наявні можливості", - заявив він

"Коли ви це зробите, то вам уже не треба буде міжнародної урядової допомоги від платників податків інших країн, щоб підтримувати Україну. Оскільки Україна стане самодостатньою країною для ведення бізнесу", - додав дипломат.

Як відомо, назву "план Маршалла" носить програма відбудови економіки Західної Європи, яка була започаткована після Другої світової війни за рахунок допомоги та кредитних коштів, наданих США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.