Евакуацію цивільних та опозиції з Алеппо завершено, 35 тис. осіб залишили місто

П'ятниця, 23 грудня 2016, 09:42

З міста Алеппо, яке 22 грудня повністю повернулося під контроль сирійського уряду, було евакуйовано загалом 35 тисяч мирних жителів та військових сирійської опозиції.

Про це повідомив радник ООН з гуманітарних питань Ян Єгеланд.

За його словами, близько 35 тисяч осіб залишили східну частину Алеппо на 200 автобусах та на 750 вантажних і легкових автомобілях, які проїжджали через ворота "Ramouseh", де перебували спостерігачі ООН.

Проте, за інформацією турецького агентства Anadolu, починаючи з 15 грудня зі східного Алеппо було евакуйовано 45 тисяч осіб.

Єгеланд повідомив, що 22 грудня "дуже масова, небезпечна, важка та складна евакуація" вступила у свою завершальну фазу. 

Радник ООН подякував Сирійському арабському Червоному Півмісяцю та Міжнародному Комітету Червоного Хреста (МКЧХ), а також команді ООН, які допомагали здійснювати евакуацію зі східного Алеппо, а також 32 неурядовим організаціям, які співпрацювали з ООН в провінції Ідліб і в сільській місцевості поблизу Алеппо.

Між тим, він зазначив, що присутність ООН необхідна у всіх областях, де йдуть бойові дії.

За його словами, ще є 15 заблокованих районів за межами східного Алеппо. "Їм не стало краще в цих областях, тому що всі погляди були спрямовані на Алеппо", - заявив Єгеланд.

Лише один гуманітарний конвой в грудні добрався до палестинського села Хан Елшіх, яке знаходиться на північному заході від Дамаска.

"Ситуація покращилася для 6 тисяч осіб, проте всі інші місця ще не отримали гуманітарну допомогу. У листопаді ситуація була дуже погана", - додав він.

Нагадаємо, 22 грудня друге за величиною місто Сирії Алеппо повністю повернулося під контроль уряду.

Станом на 14 грудня, за оцінками ООН, близько 50 тисяч мирних жителів перебували у пастці у східному Алеппо, в очікуванні евакуації.

Раніше повідомлялося, що Рада Безпеки ООН одноголосно схвалила резолюцію щодо відправки спостерігачів ООН у сирійське місто Алеппо.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.