В ЄС привітали перемир'я в Сирії і підкреслили важливість його реалізації

Субота, 31 грудня 2016, 09:14

Євросоюз вітає оголошення про угоду щодо припинення військових дій в Сирії напередодні Нового року.

Про це йдеться в заяві високого представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріки Могеріні.

"Важливо, насамперед, щоб воно могло бути в повній мірі реалізовано всіма сторонами конфлікту", - йдеться в заяві.

Могеріні відзначила, що повідомлення про триваючі повітряні удари і бойові дії в районі Ваді Барада є предметом стурбованості, але реалізоване повністю припинення бойових дій може відкрити шлях до безперешкодного доступу гуманітарної допомоги нужденним по всій країні.

"І, перш за все, в разі успіху це може відкрити шлях до відновлення внутрішньосирійських переговорів під егідою ООН, в межах, встановлених Радою Безпеки ООН", - йдеться в заяві.

У зв'язку з цим, зазначила глава дипломатії ЄС, у Євросоюзі будуть раді будь-яким проміжним крокам за сприяння інших міжнародних гравців, таких як оголошена зустріч в Астані за умови її повної відкритості та спрямованості на підготовку плідного і конструктивного відновлення внутрішньосирійських переговорів у Женеві під егідою ООН.

Могеріні повідомила, що з цією метою вона розмовляла в п'ятницю з міністром закордонних справ Туреччини Мевлютом Чавушоглу і спецпосланцем ООН Стаффаном де Мистурой, щоб скоординувати роботу для Сирії.

Вона зазначила, що Європейський союз продовжує свою роботу з регіональними сторонами.

"Ми проведемо в Брюсселі в середині січня раунд двосторонніх переговорів, щоб знайти спільну мову щодо постконфліктної ситуації в Сирії, а також для примирення і відновлення при повній координації та підтримки переговорів, які будуть проходити в Женеві в лютому", - заявила глава європейської дипломатії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.