Європейські лідери звернулися до Трампа: Путін не хоче величі Америки

Вівторок, 10 січня 2017, 16:51

Чинні та колишні лідери країн Центральної і Східної Європи звернулися до обраного президентом США Дональда Трампа з закликом двічі подумати перш ніж іти на зближення з РФ і обрати таким чином неправильну сторону.

Вони висловили свої застереження у відповідному листі Трампу, повідомляє Washington Post.

"Путіну не потрібна велич Америки. А нам, як вашим союзникам, потрібна", - йдеться у листі 17 чинних і колишніх лідерів і високопосадовців Центральної та Східної Європи.

"Як ваші союзники ми закликаємо американців у новій адміністрації США і Конгресі твердо стояти на захисті наших спільних цілей та інтересів: миру, атлантичної сили і свободи" - сказано у листі.

Серед підписантів листа – чинний президент Болгарії Росен Плевнелієв, екс-президент Румунії Траян Басеску, екс-президент Естонії Тоомас Хендрік Ільвес, екс-президент Латвії Вайра Віке-Фрейберга, екс-прем’єр і екс-глава МЗС Швеції Карл Більдт.

Європейські лідери написали, що вітають обрання Трампа, але якщо він вирішить об'єднати зусилля з Путіним, можливі серйозні негативні наслідки для Європи і Сполучених Штатів.

Перш за все, адміністрація Трампа не повинні ослаблювати санкції щодо Росії або мовчки приймати російську анексію Криму, стверджується у листі. За їх словами, це не тільки деморалізує проамериканські сили в Україні, а й дестабілізує регіон економічно і розв’яже руки екстремістським, антизахідним акторам.

"Наслідки такої угоди (з Путіним. – Ред.) похитнули б довіру до США та їх союзників і в інших місцях" - йдеться в листі.

На думку європейських політиків, Путін не може бути союзником Заходу, а російська політика зробили Європу більш небезпечним місцем для всіх.

Такий заклик до Трампа схожий на відкритий лист, який кілька лідерів Центральної та Східної Європи написали президенту Обамі незабаром після того, як він вступив на посаду в 2009 році. Тоді лідери застерегли американського президента від  "перезавантаження" відносин США з Росією.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.