Переговори про об'єднання Кіпру завершилися без підписання угоди

П'ятниця, 13 січня 2017, 07:59

Переговори про возз’єднання Кіпру, які проходили в Женеві і де обговорювали питання безпеки і гарантій, вчора ввечері завершилися без підписання угоди, але з рішення продовжити обговорення на технічному рівні на наступному тижні, до повторного скликання знову на політичному рівні.

Про це повідомляє Cyprus Mail.

Генеральний секретар ООН Антоніо Гутерріш заявив, що учасники були сповнені рішучості зробити останнє зусилля, щоб знайти рішення.  Поки немає чіткого терміну, коли знову можуть зустрітися міністри закордонних справ трьох держав-гарантів процесу – Греція, Туреччина і Великої Британії.

Учасники (міністри закордонних справ Туреччини, Греції і Великої Британії, президент Кіпру Нікос Анастасіадіс, лідер невизнаного Північного Кіпру Мустафа Акинджи, і ЄС в якості спостерігачів), домовилися про створення робочої групи на технічному рівні.

Група представників сторін приступить до роботи наступного тижня, 18 січня, з метою розробки конкретних питань і документів, необхідних для їх усунення вирішення.

Як тільки експерти виконають своє завдання, конференція щодо Кіпру збереться на політичному рівні, відразу після розгляду результатів обговорення в робочій групі.

У той же час, переговори з невирішених питань в інших розділах щодо внутрішніх аспектів рішення буде тривати між двома сторонами на Кіпрі.

Найбільш проблемною частиною переговорів є питання власності, яка належала грекам-кіпріотам до турецького вторгнення в 1974 році. Сторонам необхідно домовитися, віддавати цю власність грекам чи виплачувати компенсацію і, якщо так, то в якому розмірі.

Сторонам ще необхідно обговорити питання перебування на острові турецьких військ, чисельність яких оцінюється в 30 тисяч осіб.

Також необхідно вирішити, хто буде гарантом виконання угод - Євросоюз чи Британія, у якої на острові є дві військові бази.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: