Вибори президента Європарламенту: перший тур не виявив переможця

Вівторок, 17 січня 2017, 12:31

У першому раунді турі виборів президента Європейського парламенту жоден із шести кандидатів не зумів набрати абсолютну більшість голосів (50%+1, 376 голосів).

У голосуванні брали участь 718 євродепутатів (загалом у Європарламенті 751 депутат), 35 бюлетенів визнані зіпсованими, а отже для перемоги необхідно було набрати 342 голоси.  

Переможцем першого туру став італієць Антоніо Таяні - кандидат від правоцентристської Європейської Народної партії, найбільшої групи у Європарламенті. Він набрав 274 голосів.

Друге місце посів кандидат від групи "Соціалісти та Демократи" Джані Піттелла, який отримав 183 голоси. Решта кандидатів набрали від 43 до 77 голосів.

Оскільки жоден кандидат не набрав абсолютної більшості голосів, відбудеться другий тур голосування, який розпочнеться о 16:00 за Києвом. Потім за необхідності буде проведений третій тур.

Якщо за його підсумками не оберуть президента, депутати голосуватимуть ще раз, але тільки за двох кандидатів, які набрали найбільше голосів у попередніх раундах. У разі проведення всіх чотирьох турів, ім’я нового президента Європарламенту буде відоме лише після 22:00 за Києвом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.