Розвідка ЄС заперечує причетність Гюлена до перевороту проти Ердогана - ЗМІ

Вівторок, 17 січня 2017, 20:07

Опозиційний проповідник Фетхуллах Гюлен навряд чи причетний до спроби перевороту в Туреччині в липні минулого року, а президент Реджеп Тайїп Ердоган збирався завдати потужного удару по опозиції напередодні цих подій.

Про це з посиланням на звіт Аналітичного центру розвідки ЄС повідомляє The Times.

"Президент Ердоган планував очистити армію від представників опозиційних сил напередодні перевороту в липні … Європейська розвідка заперечує звинувачення турецького уряду на адресу Фетхуллаха Гюлена, що той планував повалення влади Ердогана", – йдеться у повідомленні.

Видання повідомляє, що аналітики центру дійшли до висновку, що переворот був організований низкою супротивників Ердогана і його керівної Партії справедливості і розвитку (ПСР).

"Рішення про початок державного перевороту було результатом побоювань щодо запланованої владою "зачистки". Цілком ймовірно, що група офіцерів, до якої увійшли як окремі "гюленісти" так і, в основному, "кемалісти" (прихильники секуляризму – ред.), противники ПСР і пристосуванці стали організаторам державного перевороту. Малоймовірно, що сам Гюлен був причетний до спроби перевороту", – йдеться у доповіді, датованій 24 серпня 2016, що опинилася у розпорядженні видання.

"Переворот був всього лише каталізатором для "зачистки", яка готувалася заздалегідь", – йдеться у доповіді.

У доповіді європейської розвідки зазначається, що ісламістські послідовники Гюлена не мали значного впливу в турецькій армії, яка до липня минулого року залишалася "бастіоном секуляризму".

"Немає жодних доказів, що армія, яка вважає себе берегинею Туреччини як світської держави, і Гюлен були готові співпрацювати один з одним, щоб повалити Ердогана. Рух Гюлена дуже відокремлена від світської опозиції і турецької армії", – зазначають аналітики розвідки ЄС.

За даними спецслужб Євросоюзу, військовий переворот почався після повідомлення про "масштабну зачистку".

"Ердоган, який скористався невдалою спробою перевороту і оголошеним вслід за нею надзвичайним станом, розгорнув масштабну репресивну кампанію проти противників ПСР", – йдеться у доповіді.

"Величезна хвиля арештів була заздалегідь підготовлена", – наголошує розвідка ЄС.

Нагадаємо, надзвичайний стан в Туреччині було оголошено на три місяці після спроби перевороту у липні 2016 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: