У Фінляндії можуть запровадити плату за користування дорогами

Середа, 18 січня 2017, 15:18

Міністерство транспорту Фінляндії пропонує запровадити  плату за користування автомобільними дорогами.

Про це повідомляє Yle з посиланням на документи отримала фінського міністерства транспорту, які потрапили у розпорядження видання.

Зокрема, у рапорті міністерства йдеться про те, що "пропонується створити спеціальну компанію, яка буде керувати дорожньою мережею і стягувати плату з власників автомобілів".

Відомо, що спочатку плата за користування автошляхами буде запроваджена за певний проміжок часу.

"Спочатку плата буде залежати від терміну користування дорогами. Це буде фіксована сума за тиждень, місяць або рік. В середньому річний тариф становитиме 539 євро. Величина тарифу буде визначатися, виходячи з рівня викидів CO2", – йдеться у повідомленні видання.

Як відзначає Yle, у доповіді фінського Мінтрансу особливо наголошується, що оплата буде здійснюватися без ризику для збереження таємниці особистих даних.

"В подальшому можливий перехід до системи оплати на основі кілометражу. В уряді Фінляндії планують, що на більш пізній стадії реформи приватні оператори можуть пропонувати автомобілістам пакети на основі кілометражу. Це можливо, коли на ринку послуг буде достатня конкуренція. У той же час геолокація автомобіля завжди буде вимагати згоди з боку автомобіліста", – вказується в урядовій доповіді.

Міністерство транспорту пропонує перейти до нової системи управління автодорогами вже з початку 2018 року. Залізничні та водні шляхи пропонують перевести на нову систему з 2019 року.

"Міністр транспорту Ганні Бернер (Центр) повинна представити доповідь завтра. Після цього законопроект буде відправлений у профільні міністерства для отримання експертної оцінки", – повідомляє Yle.

Також видання наголошує, що рішення щодо реформи повинні бути ухвалені навесні, під час розгляду проекту бюджету на 2018 рік. До парламенту законопроект надійде у вересні 2017 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.