У Німеччині скандал навколо меморіалу жертвам Голокосту в Берліні

Середа, 18 січня 2017, 18:14

У Німеччині розгортається скандал навколо меморіалу жертвам Голокосту, який був встановлений у центрі Берліна неподалік від Бранденбурзьких воріт.

Як повідомляє Deutsche Welle, голова парламентської фракції партії "Альтернатива для Німеччини" (AfD) у федеральній землі Тюрінгія Бьорн Хекке ввечері 17 січня, зневажливо висловися про пам'ятник.

Повідомляється, що на заходах молодіжного союзу "Молода альтернатива" (AfD – ред.) у Дрездені Хекке заявив, що німці поставили памʼятник ганебним сторінкам історії країни.

"Ми, німці, наш народ, – це єдиний у світі народ, який поставив пам'ятник ганебним (сторінок своєї історії) у самому серці своєї столиці", – сказав він.

Окрім того, Хекке порівняв канцлера ФРН Ангелу Меркель з останнім керівником НДР Еріхом Хонеккером.

Такі висловлювання ультраправого політичного діяча викликали обурення його колег-політиків з інших партій

Розкритикували Хекке як політики з Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН), об'єднання "Союз-90"/"Зелені", так і представники Центральної ради євреїв у Німеччині.

Відомо, що голова відділення партії "Союз-90"/"Зелені" в землі Саксонія Юрген Казек не виключив подачі заяви в прокуратуру за підозрою в підбурюванні до міжнаціональної ворожнечі. За словами Казека, заява Хекке "витримано в дусі націонал-соціалізму".

Співголова "Союз-90"/"Зелених" Сімоне Петер закликала AfD відмежуватися від висловлювань Хекке і вибачитися перед "нашим єврейським друзям". У Центральній раді євреїв у Німеччині теж шоковані подією. Посол Ізраїлю в ФРН Яків Хадас-Хандельсман у свою чергу, зажадав вибачень від голови фракції.

Сам Хекке 18 січня заявив, що насправді відбулося "зловмисне невірне трактування" його висловлювань.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.